Skip to main content
home-page
Deel op facebook
Deel op twitter

Natuurlijke tuinen in Bonheiden

Ontdek hoe andere inwoners van onze gemeenten hun tuin natuurlijker en duurzamer maakten en deel ook jouw initiatieven of tuin!

7
5
Registreer jouw tuin

Ontdek de acties en tuinen die al meedoen

Willekeurig
Populair
Recent
Maisakker veranderen naar natuurgebied. Aanplanten van houtkanten, bessen tuin en hoogstamboomgaard, aanleggen van poel ten voordele van bijen en vlinders
Negen jaar geleden was ons weiland een maisakker. Met subsidies en materiele ondersteuning van RLRL ( Regionaal Landschap Rivierenland) hebben we 350 m houtkant aangelegd zowel voor natte als voor droge bodems. In het natte stuk is er zwarte els, rode kornoelje, wilg en hazelaar aanwezig. In het droge gedeelte is er zomereik, spork, lijsterbes, sleedoorn, meidoorn en hazelaar. Bramen kwamen er "spontaan" bij. Verder hebben we een poel van +- 200 m² laten aanleggen waarbij we kunnen genieten van kikkers, salamanders en allerlei libellen. Aan de rand van het bos is een bessen perceel aangelegd met oa framboos , rode bes, zwarte bes, stekelbes, rozebottel, meidoorn, een paar linden, brem heeft zich hier spontaan tussen gezet. In het midden van onze weide is een mooie hoogstamboomgaard voorzien, met onder andere " Rode Bonheider" een lekkere appel maar ook pruimbomen, peren en vele ( andere ) appelsoorten. Bovenstaande aanplantingen zijn gebeurd tussen 2013 en 2018. We laten de natuur hier grotendeels zijn werk doen, dit proper houden is haast ondoenbaar+- 2 HA Wel maaien we wandelpaden, snoeien we de houtkanten en trachten we te voorkomen dat de poel dicht groeit. Her en der hebben we zitbanken geplaatst om te kunnen genieten van de natuur.
Hugo V.
0 2
Log in om te stemmen
Met een - relatief eenvoudig aan te leggen - infiltratiekom heb ik intussen een stukje nieuwe biotoop gecreëerd. Het is bovendien een heel aangenaam verblijfplekje geworden. Vroeger zaten we nooit in de voortuin, nu wel. Op warme dagen is het er aangenaam toeven.
Deze infiltratiekom bevindt zich in een schaduwrijke hoek van de tuin. In het diepste punt heb ik Brunnera macrophylla (Kaukasisch vergeet-mij-nietje) geplant. Deze lentebloeier kan goed tegen afwisselend natte en droge periodes en verkiest schaduw. Zeer geschikt dus voor deze plek in de tuin.
Katrien H.
0 0
Log in om te stemmen
Inzaaien van bloemenweide als voorbereiding voor nieuwe aanplant
In het kader van de gemeentelijke onthardingsprojecten zijn de straatstenen uit het driehoekje in de Schommen gehaald. De spie is aangevuld met verbeterde grond. Om de grond zaai klaar te maken is deze een aantal maand niet ingezaaid, maar wel geweid. Dit noemt men een vals zaaibed. In juli is de spie dan ingezaaid met het mengsel A3 TÜBINGER - BIJENWEIDEMENGSEL.
lotte V.
0 1
Log in om te stemmen
Een deel van het gazon heb ik verwijderd en ingezaaid met zen mengsel van inheemse eenjarige een meerjarige bloemen. Er staan ook enkel laagstammige fruitbomen.
Op ca. 300 m² heb ik de graszoden afgestoken in het najaar. De kale grond heb ik ingezaaid met een mengsel van inheemse eenjarige en meerjarige bloemen (verkregen bij Ecoflora). De eenjarigen heb ik gekozen om in het eerste voorjaar al bloemen te hebben die dan gaandeweg vervangen worden door de meerjarige. Eenmaal per jaar, in het najaar, wordt de bloemenweide gemaaid met de hand. De resterende gazon wordt in de zomer slechts sporadisch gemaaid, vaak in paadjes zodat steeds een deel gemaaid is en een deel niet. In een schaduwrijk hoekje van de tuin laat ik de planten die spontaan opkomen staan. Momenteel staat er stinkende gouwe, klimop, prachtklokjes en meiklokjes (die laatsten stonden er al).
Filip C.
0 0
Log in om te stemmen
Eetbare bostuin aangelegd met 60+ soorten vaste planten, struiken, en bomen. Ook nog aangelegd: mini-vijvertje, inheemse biodiverse struiken, zonneborder
Samen met Eetbaar Landschap in OLV Waver hebben we bepaald wat waar moest komen, en wanneer de uitvoering het best gebeurde. We gingen volgens de principes van de permacultuur tewerk. De bostuin was eerst aan de beurt, daarna volgde de zonneborder, en een biodivers stukje met inheemse waardplanten.
Wim V.
0 0
Log in om te stemmen
heb 17 bomen geplant, 36 m haag voor vogels, gazon is weg, is nu een wilde tuin, vijver laten verwilderen, haag goed hoog laten groeien, geen bestrijdingsmiddelen, geen verhardingen, regenwater van het hoofdgebouw in regenwaterput, van de garage in opvangton, wordt geledigd in de vijver
geen gras meer gemaaid, bomen geplant, heel jaar rond voeder schijven hangen voor de vogeltjes, nestkastjes, hemelwater opvangen voor begieten of de vijver aan te vullen, vijver laten verwilderen
Francine D.
0 0
Log in om te stemmen
Verschralend beheer van zones waar gras dominant was; hoe voedselarmer de bodem, hoe meer kruiden en bloemen.
Ik maakte een einde aan het gebruik van meststoffen en pesticiden en aan frequent maaien: In de plaats van meststoffen strooi ik om de paar jaar wat fijne compost op het gazon, kalk kan ook. Om dominantie van mossen te vermijden verticuteer ik het gazon en maai ik het gras niet te kort. ik maai in het voorjaar niet de plaatsen waar ik kruidachtige planten opmerk in het gazon; dat doe ik later in het jaar, wanneer de kruiden en bloemen zaden hebben gevormd. Het grasland in de boomgaard naast het gazon maai ik ook pas wanneer de bloemen en kruiden zaden hebben gevormd; ik maai bij droog weer met de zeis en laat het maaisel een dag of langer liggen zodat de zaden op de grond kunnen vallen; ik voer het daarna af naar de composthoop, of, bij droog weer, maak ik er hooi van voor het kippenhok. Op voedselrijke plekken durft het gras plat te gaan liggen en verstikt er de fijne kruiden; daar wacht ik niet op zaadvorming bij kruiden en verwijder ik alle biomassa. Na enkele jaren van dat verschralend beheer neemt de dominantie van grassen af en krijg je meer bloemen en kruiden, en -mooi meegenomen- minder maaisel waar je van af moet.
Rudy M.
0 2
Log in om te stemmen