Skip to main content
home-page
Deel op facebook
Deel op twitter
Ga terug naar het overzicht van nieuwsitems

Composteren in de natuurlijke tuin

Composteren in bakken van gerecycleerde kunststof

Ook in natuurlijke tuinen moet je regelmatig plantaardige materialen verwijderen. Soms heb je grote hoeveelheden, zoals wanneer je een stukje grasland maait dat is blijven doorgroeien tot in de zomer. Of wanneer je de hagen snoeit.  Je kan die reststoffen naar het recyclagepark brengen, ze worden er trouwens nog altijd gratis aanvaard, maar het is beter je die verplaatsingen te besparen door thuis te composteren.
Composteren is een biologisch proces waarbij micro-organismen en kleine ongewervelden organische reststoffen zoals plantaardig materiaal onder welbepaalde omstandigheden omzetten tot een stabiel humus- en voedselrijk eindproduct: compost. Composteren doe je in vaten of bakken. Voor een natuurlijke tuin zijn bakken het meest aangewezen. Je kan ze zelf maken van onbehandeld (afval)hout of je kan stevige exemplaren van gerecycleerde kunststof kopen bij het gemeentebestuur. Plaats er enkele naast elkaar. Naarmate het composteerproces vordert breng je het materiaal over van de ene in de andere bak, tot het proces is beëindigd. Op die manier breng je ook lucht in het materiaal en meng je alles mooi door elkaar.

Mengen is belangrijk om de compostering vlot en snel te laten verlopen. Meng bruin materiaal, zoals afgevallen bladeren of haagsnoeisel met groen materiaal, zoals gras. 

Lang gras dat je met de zeis of bosmaaier hebt afgemaaid is vaak een probleem: meestal krijg je na een maaibeurt een grote hoeveelheid te verwerken. Kan je die niet direct mengen met bijvoorbeeld haagsnoeisel gaan de lange grashalmen drogen of schimmelen. Probeer in elk geval voldoende water toe te voegen en meng op een later tijdstip.

Een ander probleem zijn de zaden. Dikwijls overleven die het composteren en komen ze terecht in je eindproduct, de compost. Gebruik je dergelijke compost in je moestuin of bloemenborders, ga je veel moeten wieden. Gebruik die compost beter op plaatsen waar de planten die opschieten uit de zaden geen probleem vormen, zoals op je gazon.

Meer over composteren vind je op de gemeentelijke pagina over composteren: https://www.bonheiden.be/product/118/composteermethodes

En een schat aan informatie over composteren en over kringlooptuinieren vind je op de website van Vlaco: https://vlaco.be/thuiskringlopen

Prei

Compost in de moestuin is een bron van organisch materiaal 

Biodiversiteit

Door compost te gebruiken als turfvervanger vermijd je de ontginning van veen en turf in onder meer de Baltische staten. Turfontginning is nefast voor het voortbestaan en de soortenrijkdom van natuurlijke ecosystemen van veengebieden.

Klimaatrapport

De koolstof die in veengebieden is gecapteerd in turf en veen komt door de ontginning weer vrij en draagt bij aan de stijging van het koolstofdioxidegehalte in de atmosfeer, en aan de opwarming van de aarde. Door compost te gebruiken als alternatief voor turf in potgrond  vermijd je de ontginning.

Door op een goede manier compost te maken en te gebruiken draag je bij aan het sluiten van de (biologische) kringlopen thuis. Op die manier dragen we zorg voor de natuurlijke voorraad aan grondstoffen voor onszelf en toekomstige generaties. Je vermijdt ook de impact van het transport en de verwerking van het organisch-biologisch afval wanneer je het ter plaatse verwerkt. Maar let op: rottend biologisch afval kan methaan doen ontstaan, een krachtig broeikasgas. Wanneer je het tuinafval gewoon op een hoop gooit of in een put krijg je rotting. Vermijd rottingsprocessen door regelmatig te beluchten.

Compost goud voor je bodem en planten (VLACO)

 

Deel op facebook Deel op twitter