Sneeuwklokjes, de eerste bloeiers van het jaar
Omschrijving
De dagen worden opnieuw langer en af en toe ruik je al de lente. In veel tuinen zie je nu sneeuwklokjes. Vroeg actieve bijen en hommels halen bij gunstig weer al vanaf februari uit de sneeuwklokjes pollen of stuifmeel en zelfs een kleine hoeveelheid nectar. De bloemetjes zijn aangepast aan (kruis)bestuiving: op relatief warme dagen openen de bloemen zich wijder zodat. de insecten de nectar kunnen bereiken en in het voorbijgaan zorgen voor bestuiving. Er treedt echter praktisch nooit vruchtzetting op in onze streken. Sneeuwklokjes vermeerderen zich vooral via ongeslachtelijke voortplanting, door de vermeerdering van de bollen.
Foto 1: ‘Sneeuwklokjes groeien onder bomen, hagen en struiken’ (foto Agnes Cannaerts)
Wil je zelf sneeuwklokjes in je kan je de bolletjes planten tussen augustus en uiterlijk eind oktober. De kleine bloembolletjes plant je drie keer zo diep als de hoogte van het bolletje. Ze groeien ook prima in het gras. Ieder jaar groeien er meer bolletjes en dus meer bloemetjes bij. Zo ontstaan dichte pollen van sneeuwklokjes. De eenvoudigste manier om sneeuwklokjes te vermeerderen is het delen van de pollen tijdens de zomer. Verwijder de meeste aarde, trek voorzichtig de pol uit elkaar en stop de gescheiden delen verder van elkaar in de grond.
Foto 2: ‘Sneeuwklokjes doen het ook goed in je gazon. Maai ze niet tot het loof is afgestorven’ (foto Agnes Cannaerts).
Sneeuwklokjes groeien op half schaduwrijke plaatsen. Wanneer de bomen bladeren krijgen sterven de bovengrondse delen af. De grond moet humusrijk, vers en goed doorlatend zijn. Op de zandige, drogere gronden in onze gemeente kunnen ze enkel overleven als je de standplaats stevig aanrijkt met compost . Te droog kunnen ze ook niet aan.
Biodiversiteit
Sneeuwklokjes zijn niet inheems in onze streek, maar wel goed ingeburgerd. Ze verdringen geen andere planten en zijn niet schadelijk voor dieren. Ze zijn belangrijk als voorjaarsbloeier en zijn een wijdverspreide bron van stuifmeel en nectar voor vroege hommels en bijen.
Foto 3: ‘Op zonnige dagen gaan de bloemetjes wijd open om insecten beter toegang te verlenen’ (foto Agnes Cannaerts).
Klimaatrapport
/