Minder gazon, meer natuur: Wildebloemenborder

Hoe begin ik eraan? 

Mijn man was er eerst niet voor te vinden. Een wildebloemenborder zou hoegenaamd niet passen in onze tuin. 
Dus begon ik heel bescheiden.  Met een touw legde ik vorig jaar eerst de vorm uit. Het stukje gazon dat ik heb weggehaald, is hooguit 4 m².  Voor deze border gebruikte ik een mengsel van inheemse wildebloemenzaden. Het gaat om een 40-tal één- en tweejarige soorten. Op de foto van vorig jaar herken je vast wel de bleke en de grote klaproos. Dit jaar werden we opnieuw getrakteerd op een wisselende bloemenpracht: vorige maand was er een overvloed aan margrieten, nu is er gele ganzenbloem, keizerskaars, middelste teunisbloem, hier en daar een grote kaardebol, … Benieuwd wat er over een paar weken zal domineren.

 
Juni 2020

Intussen is ook mijn man fan. En hij niet alleen. Ook hommels, wilde bijtjes en vlinders zijn blij met het bloemenfestijn. Onlangs was er een stel blauwe juffers dat een paar dagen rond de wildebloemenborder is blijven dansen.


Juni 2021

Durf experimenteren, overtuig de twijfelaars met een leuk ontwerp dat aansluit op de sfeer van je tuin en laat je verrassen…

Biodiversiteit:

  • De vele soorten wilde bloemen trekken heel wat nuttige insecten aan. 

Klimaatrapport:

  • De wortels reiken - al naargelang de soort - tot verschillende diepten. Dat verbetert de waterinfiltratie én dat maakt de border ook beter bestand tegen droogte. 

Aanleg:

  • Eén keer je hebt uitgemaakt waar je de border wil, is het weghalen van het stuk gazon niet zoveel werk. Kies voor inheems bloemenzaad dat past bij de bodem. Hou ook rekening met zon en schaduw. Voor het inzaaien heb je slechts 1 à 2 gram wildebloemenzaad nodig per m². 

Beheer:

  • Jaarlijks maaien in de herfst, winter of het vroege voorjaar, eventueel de grond lichtjes verstoren en ongewenste kruidgroei verwijderen. Maar aarzel niet om op elk moment planten wat in te korten als het naar je zin te heftig wordt.

Katrien

Disclaimer: De gemeente Bonheiden of de auteurs kunnen niet verantwoordelijk gesteld worden voor mogelijke nadelen die lezers door eventuele onvolkomenheden in deze publicatie zouden ondervinden.