Skip to main content
home-page
Deel op facebook
Deel op twitter
Ga terug naar het overzicht van nieuwsitems

Minder water in het riool: Waterinfiltratie in mijn tuin of samen met de buren

Hoe begin ik eraan? 

Twee droge zomers op rij betekende het einde van mijn vijventwintigjarige, klassieke border. De planten waren niet aangepast aan de bodem en de lichtsituatie. Bij hevige regenval was het ons ook al een paar keer opgevallen dat de (niet gescheiden) riolering het water van de straat en van de verdichte berm niet kon slikken. 

Met een - relatief eenvoudig aan te leggen - infiltratiekom heb ik intussen een stukje nieuwe biotoop gecreëerd. Het is bovendien een heel aangenaam verblijfplekje geworden. Vroeger zaten we nooit in de voortuin, nu wel. Op warme dagen is het er aangenaam toeven. En de buren steken ook al eens makkelijker de straat over voor een babbeltje. Het water van de straatberm loopt nu de tuin in waardoor alvast het riool een stukje ontlast wordt en het hemelwater er rustig kan infiltreren. De lemige zandbodem is immers goed waterdoorlatend.

Deze infiltratiekom bevindt zich in een schaduwrijke hoek van de tuin. In het diepste punt heb ik Brunnera macrophylla (Kaukasisch vergeet-mij-nietje) geplant. Deze lentebloeier kan goed tegen afwisselend natte en droge periodes en verkiest schaduw. Zeer geschikt dus voor deze plek in de tuin. 

Biodiversiteit:

  • De gelaagde beplanting (bomen, struiken, vaste planten en bodembedekkers) is zeer gevarieerd en trekt allerlei insecten aan. Als ik een ongewenst kruidje uittrek, is er geheid een roodborstje dat komt profiteren om iets uit de losgekomen bodem mee te pikken. 

Klimaatrapport:

  • Een infiltratiekom op deze schaduwplek vermindert de overbelasting van de riolering bij hevige regenval. De infiltratiekom heeft voldoende capaciteit zodat ook het hemelwater langs een ontkoppelde regenpijp ernaar toe kan. De gelaagde beplanting draagt bij tot een gezonde bodem die het water makkelijker infiltreert en biedt een aangename koelte op hete zomerdagen.  

Katrien

Disclaimer: De gemeente Bonheiden of de auteurs kunnen niet verantwoordelijk gesteld worden voor mogelijke nadelen die lezers door eventuele onvolkomenheden in deze publicatie zouden ondervinden.

Deel op facebook
Deel op twitter