Moois in Rijmenam: Architecturale plantenborder in halfschaduw
Ook mogelijk in jouw tuin
Te cultuurlijk? Weinig natuurlijk? Hoe dan ook deze eenvoudige border vind ik prachtig passen bij dit bouwkundig erfgoed. Niet alleen is het zomerbeeld fraai, maar ook het winterbeeld blijft boeiend. Er zijn slechts twee planten gebruikt: Hydrangea quercifolia (eikenbladhortensia) en Vinca minor (maagdenpalm). Dat er niet meer planten werden gebruikt, is deels een gemiste kans vanuit het oogpunt biodiversiteit maar is in elk geval stukken beter dan wanneer de verharding van kerkmuur tot pastoriegevel was aangehouden geweest.
Heb je een plek in je tuin die eerder weinig zon krijgt zoals deze border? Dan biedt deze beplanting zeker inspiratie. De eikenbladhortensia verkleurt verleidelijk wijnrood in het najaar en de kleine maagdenpalm verwelkomt de lente met paarsblauwe bloempjes. Deze wintergroene bodembedekker voorkomt bovendien ongewenste kruidgroei en beschermt de bodem tegen uitdroging.
Biodiversiteit:
- De border is naar plantensoorten niet divers, maar biedt ongetwijfeld wel een rustpunt of schuilplaats voor bepaalde insecten en vogels.
Klimaatrapport:
- Ook al is de border een groot deel van de dag in de schaduw gelegen, op hete zomerdagen zal de border bijdragen tot verkoeling van de omgeving. Dat fenomeen heet evapotransipiratie. Het komt erop neer dat het blad water verdampt en daarvoor warmte onttrekt aan de omgeving. Een iets bredere border en een aangepaste helling van de straat was nog interessanter geweest om meer hemelwater te infiltreren. Dus bij de aanleg van een terras of een oprit is het aan te bevelen om de afwatering te laten gebeuren richting plantenborder i.p.v. richting riolering.
Katrien
Disclaimer: De gemeente Bonheiden of de auteurs kunnen niet verantwoordelijk gesteld worden voor mogelijke nadelen die lezers door eventuele onvolkomenheden in deze publicatie zouden ondervinden.