Skip to main content
home-page
Deel op facebook
Deel op twitter
Ga terug naar het overzicht van nieuwsitems

Egels

Iedereen kent de egel, in elke tuin komt er wel eentje op bezoek. Op het menu van de egel staan vooral kevers, regenwormen, spinnen, slakken, duizendpoten en rupsen. Egels zijn cultuurvolgers en leven vaak in de nabijheid van bebouwing. Ze komen voor in kleinschalige landschappen met veel dekking en voedsel. Bosranden, houtkanten, struweel, boomgaarden en (natuurlijke) tuinen en parken vormen een optimaal leefgebied.

Egels leven solitair in een vast territorium, dat ze vaak delen met andere egels. Ze proberen elkaar te vermijden door op verschillende momenten en plaatsen naar eten te zoeken. Als je toch een groepje egels tegenkomt, is dat meestal een moeder met haar kleintjes, die tijdelijk samen leven. Op voederplaatsen in tuinen kunnen wel meerdere egels tegelijk afkomen.


Egel zit vast in draadomheining. Als je hem niet snel kan losmaken sterft hij een langzame en pijnlijke dood.

Als je egels een plaatsje gunt in je (natuurlijke) tuin maak dan passages naar aangrenzende percelen, zodat ze zich vlot kunnen verplaatsen. Maak ‘egelpoortjes’ in je omheining van minimum 15 x 15 cm. Maak hopen van takken, bladeren of boomstronken waaronder egels een nest kunnen maken. Je kan ook een egelkast kopen of in elkaar timmeren.

En laat je robotgrasmaaier geen egels maaien! Laat hem enkel overdag rijden, en koop bij voorkeur een toestel met een lage rand (<4,5 cm) met botssensor. Zo keert het toestel ook om bij aanrijding met kleine dieren zoals jonge egels.

Meer weten over egels? Surf naar https://www.natuurpunt.be/pagina/egel

Disclaimer: De gemeente Bonheiden of de auteurs kunnen niet verantwoordelijk gesteld worden voor mogelijke nadelen die lezers door eventuele onvolkomenheden in deze publicatie zouden ondervinden.

 

 

Deel op facebook
Deel op twitter